Rozgrzewająca zupa pieczarkowa zachwyca nas smakiem i aromatem. Robię ją w chłodne dni

Dodano:
Zupa pieczarkowa Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Co jeść zimą, by się rozgrzać i cieszyć smakiem? Warto ugotować zupę pieczarkową, w której nie brakuje aromatycznych przypraw. Danie doskonale nas rozgrzeje w chłody, zadba o naszą odporność i kubki smakowe. Rozgrzewająca zupa pieczarkowa jest hitem tej zimy.

Zima nas nie rozpieszcza. Mrozy co prawda jeszcze aż tak nam nie dokuczają, ale zmienna pogoda wielu osobom daje się we znaki. Przenikliwy chłód i wiatr sprawiają, że łatwo zmarznąć, a stąd już krok do choroby. Dlatego przepis na rozgrzewającą zupę pieczarkową przyda się w każdym domu. Zupa jest smaczna, pożywna i pełna przypraw, które pomogą się rozgrzać nawet największemu zmarzluchowi. Zimą zadbają też o nasze zdrowie.

Rozgrzewająca zupa pieczarkowa pełna przypraw

Zupa pieczarkowa często podawana jest w formie kremu. Jednak tym razem proponujemy, by przyrządzić ją inaczej. Pokrojone i podsmażone pieczarki nie zostaną zmiksowane. Będziemy cieszyć się ich delikatną fakturą. Zupę ugotujemy na bulionie warzywnym, dodamy do niej ziemniaki, pietruszka i seler. Zadbamy też o to, by zupa pieczarkowa rozgrzała nas jak żadna inna. Taki efekt osiągniemy dzięki dodaniu gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego i imbiru.

Wielbiciele ostrego smaku mogą dodać do tej smacznej zupy odrobinę chili. Warto przypomnieć, że gałka muszkatołowa zwalcza drobnoustroje i dba o naszą odporność. Świetnie też wpływa na nasze krążenie i sprawia, że od razu robi się nam cieplej. Pieprz czarny też ma właściwości rozgrzewające. Natomiast imbir dodaje daniom charakterystycznej ostrości, rozgrzewa i ma działanie przeciwzapalne. Chętni mogą też wsypać szczyptę chili, która nie tylko rozgrzewa, ale też pomaga oczyścić drogi oddechowe.

Przepis: Zupa pieczarkowa

Rozgrzewająca zupa, idealna na zimę.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g pieczarek
  • 70 ml gęstej śmietany 18%
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub wody
  • 200 g selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duża pietruszka
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • 3 cm korzenia imbiru

opcjonalnie:

  • chili
  • koperek do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pieczarek i warzywPieczarki oczyść, pokrój w ćwiartki i podsmaż na maśle. Przełóż do miseczki. Pietruszkę, seler i cebulę pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę.
  2. Smażenie warzywW garnku o grubym dnie podsmaż na maśle cebulę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Po chwili dołóż pokrojone warzywa. Zalej je bulionem warzywnym. Możesz też użyć tylko wody. Wszystko gotuj 20 minut.
  3. Dodawanie pieczarek i przyprawPo upływie 20 minut dodaj pieczarki, dopraw zupę solą, gałką muszkatołową, pieprzem czarnym i startym korzeniem imbiru. Możesz też użyć chili. Zupę gotuj jeszcze 15 minut.
  4. Hartowanie zupyPora na dodanie śmietany. Jednak nie dodawaj jej bezpośrednio do zupy pieczarkowej. Najpierw odlej trochę bulionu, dołóż śmietanę, wymieszaj i dopiero teraz wlej tak przygotowaną śmietanę. Zupę pieczarkową na końcu ponownie wymieszaj. Jest gotowa do podania.

Jak podawać rozgrzewającą zupę pieczarkową?

Zupa pieczarkowa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Pachnie gałką muszkatołową, imbirem i ma nieco pieprzny smak. Danie doskonale rozgrzewa w chłodny dzień. Zupę pieczarkową warto posypać też posiekanym koperkiem. Można udekorować ją podsmażonymi pieczarkami. W takim wydaniu cieszy oczy i smakuje, że palce lizać.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...